V kolikor imate na svojem spletišču omogočeno temo Divi, lahko obiskovalcem vašega spletišča z uporabo obrazca omogočite vzpostavitev stika z lastnikom spletišča, pri čemer lahko polja, ki jih mora uporabnik izpolniti, poljubno uredite.  Ker so spletni obrazci (v nadaljevanju obrazec) pogosta tarča zlorab, jih morate ustrezno zaščititi in tako poskrbeti, da vaše spletišče ostane varno. Možnosti zlonamernih dejavnosti omejite z integracijo storitve captcha v vaš obrazec. Podrobnosti so predstavljene v nadaljevanju.

Dodajanje obrazca

Obrazec Divi lahko dodate v urejevalniku Divi tako, da kliknete na sivo ikono + in na seznamu vseh modulov izberete možnost Contact Form. 

Ko dodate obrazec, se odpre okno, v katerem lahko urejate dodatne nastavitve. Privzeto so omogočena polja Ime, E-pošta in Sporočilo. Nastavitve posameznega polja lahko urejate s klikom na ikono zobnika, ki je desno ob dotični možnosti. Poljubna polja lahko dodajate s klikom na možnost + Add new field

Zaščita obrazca

Nezaščiteni obrazci so pogosto zlorabljeni, najpogosteje je namen napadov razpošiljanje neželene pošte. Zlorabo obrazca lahko preprečite z dodatnim varnostnim preverjanjem t. i. captcha (popolnoma avtomatiziran javni Turingov test), ki preverja, ali je obrazec izpolnil človeški uporabnik ali avtomatizirani program. V nadaljevanju bosta predstavljena dva načina zaščite obrazcev Divi.

Do nastavitev zaščite obrazca dostopate s klikom na ikono zobnika modula Contact Form in nato v zavihku splošnih nastavitev (General) odprete razdelek Spam Protection.

Obrazec lahko zaščitite z uporabo Basic Captcha, ki deluje takoj, medtem ko morate za uporabo reCAPTCHE omogočiti še nekaj drugih nastavitev.

  • Use Basic Captcha

Basic Captcha v osnovi pomeni preprosto matematično enačbo, ki jo mora uporabnik rešiti ob izpolnitvi obrazca. Gre za dodatno stopnjo, ki vam še ne omogoča popolnoma zanesljive zaščite pred roboti. 

  • Use A Spam Protection Service

Pozorni bodite, da je pred omogočanjem možnosti Use A Spam Protection Service onemogočena možnost Use Basic Captcha. V kolikor modul obrazca Divi zaščitite s pomočjo brezplačne storitve reCAPTCHA, morate ustrezno urediti še nekaj drugih nastavitev. 

Znotraj Divi možnost omogočite z nastavitvijo Use A Spam Protection Service

V dodatnih nastavitvah lahko določite ponudnika storitve, izberete račun in določite število točk. V kolikor računa še niste ustvarili, ga dodate s klikom na gumb ADD in ustvarite novi račun na povezavi Google reCAPTCHA, kjer v polje LABEL zavedete poljubno ime računa, izberete račun verzije 3 in določite domene, kjer boste uporabili varnostno zaščito.

Ko kliknete na gumb SUBMIT, se ustvari par API ključev, ki ju morate dodati v modul obrazca na svojem spletišču. 

S klikom na gumb POŠLJI, omogočite izbor ustvarjenega računa reCAPTCHA v3.

V polju Minimum Score lahko določite še število točk, s katerim upravljate občutljivost varnostne zaščite, pri čemer višje nastavljena vrednost pomeni večjo občutljivost. Vrednost 0 predstavlja najmanj strogo stopnjo preverjanja, vrednost 1 pa najbolj strogo. Roboti običajno dosegajo 0 točk. Privzeto je nastavljena vrednost 0,5, ki jo lahko po potrebi oz. v primeru zlorabe obrazca tudi zaostrite.

Dostopnost