Danes, 12. decembra 2014 ob 6.00, smo zaznali obsežnejši poizkus napada na spletne strani naših uporabnikov. Šlo je za tipičen napad na spletne strani na sistemu Joomla, ki niso redno vzdrževane (več o vrsti napada). Napad smo na Arnesu takoj po zaznavi seveda zaustavili. Vsi uporabniki, ki ste svoje spletne strani prenesli na Arnes Splet, ste bili tako pred napadom varni.

Vsem uporabnikom, ki nimate virov za ustrezno tehnično vzdrževanje in nadgrajevanje lastnih spletnih strani, svetujemo, da jih prenesete na Arnes Splet, saj boste po selitvi skrbeli zgolj za vsebino, vse nadgradnje pa bo namesto vas opravil Arnes. Za potrebe slovenskih šol, ki želite z obstoječih Joomla sistemov preiti na Arnes Splet, smo pripravili tudi delavnico, da bo prehod na novi sistem za vas še enostavnejši za uporabo.

Več o zlorabah strežnikov s sistemom Joomla si lahko preberete na spletnih straneh SI-CERT, priporočamo pa vam, da si preberete tudi ABC varnosti za lastnike spletnih strani, ki ga je pripravil projekt Varni na internetu.

Dostopnost